Το Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος» ιδρύθηκε από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ) και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (Ι.Μ.Ι.Α.Χ) με σκοπό την διάσωση, συγκέντρωση και αξιοποίηση διαφόρων αντικειμένων του Ηπειρωτικού Λαϊκού Πολιτισμού. Η μέριμνα για την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμικού κεφαλαίου μέσω της διαφύλαξης των υλικών τεκμηρίων του παρελθόντος αποτέλεσε έναν από τους κύριους στόχους της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Τα αντικείμενα του Μουσείου συγκεντρώθηκαν από τον εμπνευστή και δημιουργό του, Κώστα Φρόντζο (1904 – 1986), ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος Ιωαννιτών και Πρόεδρος της Ε.Η.Μ.
Η συμβολή του Κώστα Φρόντζου στη συγκέντρωση της Λαογραφικής συλλογής υπήρξε καίρια. Προς τιμήν λοιπόν της προσφοράς και του έργου του, τα διοικητικά συμβούλια των δύο ιδρυμάτων έδωσαν στο μουσείο την επωνυμία: Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος».
Τα αντικείμενα του μουσείου χρονολογούνται στον 19ο και 20ό αιώνα. Πρόκειται για αντικείμενα του Ηπειρώτικου λαϊκού προβιομηχανικού πολιτισμού, όπως α) ανδρικές και γυναικείες παραδοσιακές στολές, β) έργα κεντητικής και υφαντικής, γ) έργα αγγειοπλαστικής, δ) έργα χρυσοχοΐας και ασημουργίας, ε) έργα λιθογλυπτικής και ξυλογλυπτικής, στ) οικιακές συσκευές, ζ) γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία.
Στο ισόγειο και αριστερά της εισόδου λειτουργεί χώρος περιοδικών εκθέσεων. Στον πρώτο όροφο λειτουργεί μόνιμη έκθεση παραδοσιακών στολών από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, η οποία οργανώθηκε υπό την επιμέλεια της Πόπης Ζώρα (1924-2007), Διευθύντριας του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Λαογραφικής Μουσειολογίας. Εκτός από τις στολές εκτίθενται και ξεχωριστά δείγματα της Γιαννιώτικης αργυροχοΐας, καθώς επίσης και αριθμός όπλων του 19ου αιώνα. Στον ίδιο όροφο στεγάζεται και μικρή έκθεση αφιερωμένη στον ιδρυτή του Μουσείου Κώστα Φρόντζο, η οποία φιλοξενεί το γραφείο του, και ορισμένα από τα προσωπικά του αντικείμενα.