Η μονή του Αγίου Νικολάου Τζώρας βρίσκεται στο όρος Δρίσκος στις νοτιοανατολικές παρυφές του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων, σε απόσταση 3χιλ. από τον οικισμό Βασιλική. Σύμφωνα με δυσανάγνωστη εγχάρακτη επιγραφή στη δυτική πλευρά του καθολικού, ο ναός χτίστηκε το έτος 1583 από τον ιερομόναχο Δανιήλ. Το 1663 το καθολικό ανακαινίστηκε και τοιχογραφήθηκε, σύμφωνα με την υπέρθυρη επιγραφή που υπάρχει στο εσωτερικό του ναού. Τριάντα δυο χρόνια αργότερα , το 1695, χτίζεται και αγιογραφείται μια άλλη μικρή εκκλησία , βορειανατολικά της μονής, αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή.
Η Μονή Τζώρας υπήρξε κατά το παρελθόν ένα από τα πιο εύπορα μοναστήρια της περιοχής καθώς διέθετε μεγάλη περιουσία. Η περιουσία αυτή αποτέλεσε και την αφορμή για δυο ληστείες που έλαβαν χώρα στη μονή κατά τα έτη 1886 και 1888. Το μοναστήρι θα υποστεί αρκετές καταστροφές κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ενώ η ανακαίνιση και επισκευή των κελιών θα ξεκινήσει το 1994.
Το καθολικό της μονής ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής με πρόναο , κυρίως ναό και ιερό Βήμα. Αξιόλογες αγιογραφίες σώζονται στην ανατολική πλευρά του πρόναου ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν οι Δεσποτικές εικόνες του ξυλόγλυπτου τέμπλου.
Το μοναστήρι συνδέεται με την ιστορική μάχη του Δρίσκου, κατά τους αγώνες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους. Λίγα μέτρα έξω από το μοναστήρι, σκοτώθηκε ο ποιητής και εθνικός αγωνιστής Λορέντζος Μαβίλης, ο οποίος σε ηλικία 52 ετών κατατάχτηκε με το βαθμό του λοχαγού στο εθελοντικό σώμα των Γαριβαλδινών για να λάβει μέρος στις μάχες του μετώπου των Βαλκανικών για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Τα οστά του αφού έμειναν στα Ιωάννινα έως το 1933, επέστρεψαν στο Δρίσκο και τοποθετήθηκαν στο κενοτάφιο το οποίο φέρει την επιγραφή με τα τελευταία λόγια του ποιητή «Δεν περίμενα τόσο μεγάλη τιμή, να πεθάνω για την Ελλάδα».