Η μονή της Παναγίας Δουραχάνης ή Ντουραχάνης βρίσκεται απέναντι από τα Γιάννινα, στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι. Είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.
Κατά την παράδοση κτίστηκε το 1434 από τον Ντουραχάν – πασά, Μπεϋλέρ μπεη της Ρούμελης των Σουλτάνων Μουράτ Β και Μωάμεθ Β. Ο Ντουραχάν πασάς ήταν στρατηγός των σουλτάνων Μουράτ Β και Μωάμεθ Β και είχε την έδρα του στη Θεσσαλία στην οποία υπαγόταν και το πασαλίκι των Ιωαννίνων. Το 1434 αναγκάστηκε να μεταβεί από την Θεσσαλία στο Αργυρόκαστρο για να καταπνίξει την εξέγερση του Αλβανού Αριανίτη Σπάτα Κομνηνού. Κατά την διάρκεια της νύχτας, διέσχισε την παγωμένη λίμνη με όλο το στράτευμα χωρίς να το αντιληφθεί. Όταν έφθασε στα Γιάννενα και αντιλήφθηκε τον κίνδυνο από τον οποίο διέφυγε, απέδωσε την σωτηρία του στην θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας και έδωσε εντολή να χτιστεί το σημερινό μοναστήρι που ονομάζεται Μονή Ντουραχάν ή Ντουραχάνης.
Σύμφωνα με άλλη άποψη ιδρυτής της μονής δεν ήταν ο Ντουραχάν, αλλά ένας Τούρκος πασάς, ο οποίος επέκτεινε μοναστήρι, που προϋπήρχε στη συγκεκριμένη θέση. Από ενθυμήσεις καταχωρημένες σε διάφορα εκκλησιαστικά βιβλία η ύπαρξη της μονής βεβαιώνεται με ασφάλεια στις αρχές του 19ου αιώνα. Παρόλο, που κάηκε ολοσχερώς το 1825, το 1830 κτίσθηκε εκ θεμελίων και εξακολούθησε να λειτουργεί μέχρι το1933, χρονιά κατά την οποία το μοναστήρι λεηλατήθηκε και δολοφονήθηκε ο ηγούμενός του. Το μοναστήρι από το 1974 είναι ξανά ενεργό και λειτουργεί σ’ αυτό οικοτροφείο-σχολείο.
Το καθολικό της μονής ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής και αποτελείται από υπερυψωμένο πρόναο-γυναικωνίτη , κυρίως ναό και ιερό Βήμα. Ο κεντρικός ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη από τα οποία το κεντρικό έχει 3 εσωτερικούς τρούλους.